Turkse Pizza (Lahmacun)

Turkse PizzaDe Turkse Pizza is natuurlijk bij iedereen in Nederland bekend. Wie koopt er nou niet zo nu en dan zo’n heerlijke Turkse Pizza met extra veel sla? Je hoeft er nu niet meer de deur vooruit. Met dit recept kun je zelf een Turkse Pizza maken. Nou ja, met dit recept maak je er zomaar 10 in één keer! Je moet er wel even wat t ijd voor uittrekken, want de avond van te voren moet je ook al een aantal dingen klaarmaken.

Recept Turkse Pizza

3.5 from 2 reviews
Turkse Pizza (Lahmacun)
 
Auteur:
Serveert: 10
Ingrediënten
Lamsvulling
  • 1 theelepel knoflook, fijngesneden
  • 1 gele ui, gesneden
  • 3 eetlepels verse basilicum, gesneden
  • 15 gram verse peterselie, gesneden
  • 2 eetlepels verse munt, gesneden
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel komijn, gemalen
  • ½ theelepel koriander zaden
  • 90 gram groene paprika, gesneden
  • 90 gram rode paprika, gesneden
  • ½ citroen, uitgeknepen
  • 4 theelepels olijfolie
  • 4 roma tomaten, door de helft gesneden
  • 460 gram lamsgehakt, gesneden
  • 6 eetlepels dubbel geconcentreerde tomatenpuree
  • cayenne peper naar smaak
  • zout naar smaak
Deeg
  • 3¼ theelepel actieve, droge gist
  • ½ theelepel witte suiker
  • 250 ml warm water (45 graden)
  • 475 gram meel
  • 2 theelepels zout
  • 60 ml plantaardige olie
  • 125 ml water
Knoflooksaus
  • 235 gram yoghurt
  • ½ theelepel peterselie, gesneden
  • ¼ theelepel knoflook, fijn gestampt
  • zout en peper naar smaak
Garnering
  • 100 gram groene kool (sla)
  • 100 gram rode kool (sla)
Instructies
Avond van te voren
  1. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Doe de knoflook, ui, basilicum, peterselie, mint, paprika, komijn, koriander, gesneden paprika, citroensap en olijfolie in een keukenmachine.
  3. De groentes moeten fijngehakt zijn. Voeg de gehalveerde tomaten hieraan toe totdat het mengsel een dikke puree wordt.
  4. Doe het lamsgehakt in de voorverwarmde koekenpan en zet het vuur lager naar medium. Voeg de puree en de tomatenpuree toe en mix dit allemaal goed door elkaar heen.
  5. Kook en roer totdat het lamsgehakt goed doorbakken is binnen 10 à 15 minuten.
  6. Roer de cayenne peper in de pan gevolgd door zout naar smaak.
  7. Verplaats het mengsel naar een ondiepe ovenschaal en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Dek dit vervolgens af met folie en laat het een nacht in de koelkast staan.
Volgende dag
  1. Los het gist en de suiker op in het warme water.
  2. Combineer het meel en het zout in een schaal en roer goed.
  3. Voeg de plantaardige olie aan het meel toe en de helft van het gistmengsel. Gebruik je handen om het deeg te kneden.
  4. Leg het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak en kneed het 8 minuten zodat het deeg elastisch wordt.
  5. Maak een bal van het deeg en leg het in een geoliede schaal.
  6. Doe hier een natte handdoek overheen en laat het rijzen in een warme plaats. Dit duurt ongeveer een uur.
  7. Bereid de knoflooksaus voor door de yoghurt, peterselie, knoflook, zout en peper naar smaak bij elkaar in een bakje te doen. Roer goed en zet het aan de kant.
  8. Pak het deeg tevoorschijn en leg het weer op een met bloem bestoven opppervlak. Maak 10 ballen van de grote bal.
  9. Maak elk van de ballen rond en plat met een deegroller (doorsnede ongeveer 25 cm)
  10. Leg de rondjes vervolgens op een bakplaat met bakpapier.
Oven
  1. Verwarm de oven voor op 260 °C.
  2. Roer in het lamsgehakt mengsel en verspreid het met een lepel over de pizza's. Zorg ervoor dat je het licht smeert bij de randjes en de rest goed in het deeg drukt, zodat het aan het deeg blijft plakken.
  3. Bak de pizza's op het onderste ovenrek totdat de randen een lichtbruine kleur krijgen in 8 à 10 minuten.
  4. Leg de bakplaat op een rooster om af te koelen.
  5. Om de Turkse pizza af te maken, doe je de knoflooksaus op de pizza, gevolgd door de sla. Rol de pizza op om hem op te eten.
Bewaren en later opeten
  1. Wanneer je de pizza later wilt opeten, lees dan de volgende tips.
  2. De pizza kan drie dagen in de koelkast blijven liggen.
  3. De pizza kan 3 maanden in de vriezer blijven liggen.
  4. Om de pizza weer op te warmen, doe je de pizza 8 minuten in de oven op 175 °C.

Afiyet olsun!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twelve − 5 =

Beoordeel dit recept:  

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.