Recept: pizza quattro stagioni

Recept: pizza quattro stagioni

pizza quattro stagioni

 

Het eerste gerecht geïnspireerd door de muziek

Het jaar, 1723, Vivaldi’s vier jaargetijden ziet het levenslicht. De Quattro stagioni is een van de populairste werken in de klassieke muziek. Het bestaat uit de lente (la primavera), de zomer (L’estate), de herfst (L’autumno) en de winter (L’inverno). Dit klassieke stuk was inspiratie voor velen, ook voor de pizzabakkers uit Italië. Hoe en wanneer het precies is gekomen maar deze vier jaargetijden waren de inspiratie voor een pizza, de quattro stagioni.

Deze pizza bestaat uit vier kwarten, net zoals het jaar vier jaargetijden heeft. Elk kwart heeft een specifiek ingrediënt dat een seizoen zou moeten voorstellen. De vier seizoenen worden vertegenwoordigd door de ingrediënten ham, champignons, olijven en artisjokken. Maar welk ingrediënt vertegenwoordigd nu welk seizoen? Het zijn de seizoenen waar in ze vroeger geoogst werden of doorgaans gegeten. Zo vertegenwoordigen de artisjokken de lente, de olijven vertegenwoordigen de zomer, champignons vertegenwoordigen natuurlijk de herfst en de winter bracht men vroeger door met ham.

Pizza quattro stagioni
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Met deze ingrediënten heb je genoeg voor twee pizza quattro stagioni
Auteur:
Serveert: 4
Ingrediënten
  • 200 gram mozzarella kaas (geraspte)
  • 100 gram achterham (dun gesneden)
  • 6-8 artisjokken hartjes (ongeveer 100 gram)
  • 6-8 champignons (in plakjes gesneden en gebakken voor een paar minuten in een druppel olijfolie)
  • 20 gram zwarte olijven (in kleine partjes gesneden)
  • Tomatensaus
  • twee eetlepels Gedroogde oregano
  • Pizzadeeg voor twee pizza's
  • ½ el olijfolie
Instructies
  1. Zet de oven aan, het liefst zo heet mogelijk. We raden aan om een pizzasteen te gebruiken. 220-240 graden of hoger is aan te raden.
  2. Strooi wat bloem over je werkvlak en rol jouw pizza uit, zo dun als je zelf wilt
  3. Bestrijk nu de pizza met tomatensaus. Het gevaar zit hem in teveel saus dus pas op.
  4. Rasp nu de helft van je mozzarella over de pizza heen.
  5. Strooi nu de gedroogde oregano over de pizza heen.
  6. Een kwart van de pizza bedek je nu met de achterham.
  7. Doe dit ook voor de champignons, zwarte olijven en artisjokken.
  8. Maak de pizza nu af met het restant mozzarella en een paar druppels olijfolie.
  9. Vervolgens kan de pizza in de oven, tussen 5 en 15 minuten en dan is je Pizza quattro stagioni klaar.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

one × two =

Beoordeel dit recept:  

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.