DIY: Tomatensaus maken

tomaten-saus

Het is natuurlijk erg belangrijk om een basisrecept voor pizzadeeg te hebben. Daarnaast heb je een goede tomatensaus nodig. In de supermarkt vind je hiervoor verschillende soorten saus: van Bertolli, Jamie Oliver tot aan het huismerk. Wat dacht je van een saus die je helemaal zelf heb gemaakt? Dat is natuurlijk veel lekkerder! Een goede tomatensaus voor de pizza is immers de sleutel naar de perfecte pizza.  Het feit dat het aanbod aan tomatensauzen zo groot is, geeft al aan dat het heel erg gericht is op persoonlijke smaak. Dit recept is een beetje pittig en er zitten verse kruiden in.

Bijzondere saus door de San Marzano-tomaat

De saus, of “sugo” is het geheim van de familie. Het overtuigen van Jack om het familiegeheim te delen met ons was dan ook een lastige taak. Het is ons uiteindelijk wel gelukt! Wij maken bij dit recept gebruik van gepelde tomaten uit blik. Voor een echte goede smaak zou je de San Marzano-tomaat moeten gebruiken. Deze tomaat heeft veel vruchtvlees en er zit veel minder sap (lees: water) in als bij de normale Nederlandse tomaten. Je kunt deze gepelde tomaten in blik vinden in een webwinkel of een delicatesseshop. Een echte Italiaanse tomatensaus kent veel geheimen, maar niet voor ons!

tomaten saus in pan

Ansjovis is het geheime ingrediënt

Naast de San Marzano zit er nog iets in wat je niet direct zou verwachten in een tomatensaus. Het geheime ingrediënt wat de saus een extra sensatie geeft, is de ansjovis. Je hebt niet veel nodig om een saus te bereiden. Twee kleine stukjes is voldoende om net aanwezig te zijn en jouw pizza-eters nog dagen te laten terugdenken aan die ene pizza …

4.7 from 3 reviews
Tomatensaus voor de pizza
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 kleine ansjovis filets
  • 4 gesneden teentjes knoflook
  • 2 eetlepels vers gesneden oregano
  • ¼ theelepel gedroogde rode peper vlokken
  • ¼ theelepel gedroogde oregano
  • 1 blik gepelde (San Marzano) tomaten
  • ½ eetlepel suiker
  • klein beetje zout en peper
Instructies
  1. Snij de oregano in hele kleine stukjes
  2. Verwarm de olijfolie in een grote pan op een lage/medium temperatuur
  3. Doe hier de ansjovis bij en roer het zodat de ansjovis begint op te lossen in de olie
  4. Doe daar dan de gesneden knoflook bij en laat het een minuutje garen (niet bruin laten worden)
  5. Gooi daarna de verse oregano erbij en verlaag de temperatuur tot zo laag mogelijk
  6. Na een minuut of 2 doe je hier de gedroogde rode pepper vlokken bij
  7. Om dit gedeelte af te maken doe je hierbij de gedroogde oregano
  8. Doe nu de tomaten uit het blik in een kom en knijp ze helemaal fijn tot dat je een puree hebt.
  9. Als dit klaar is doe je de tomaten bij de rest in de pan en verhoog je de temperatuur van je pan naar medium
  10. Roer het nu goed om en en voeg hierbij de zout, peper en suiker.
  11. Nu is het een kwestie van afwachten en af en toe goed omroeren terwijl je de saus laat doorpruttelen. Doe dit ongeveer 35 a 40 minuten

Deel dit recept met je vrienden en familie, of bewaar het als je grootste geheim: die keuze is aan jou!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × two =

Beoordeel dit recept:  

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.