Pizzadeeg met Durumgries

Zuidmolen pizzameel en de KitchenAid

Pizzadeeg met een geheim ingrediënt

Tot nu toe hadden wij altijd pizzadeeg gemaakt dat bestond uit een hoeveelheid bloem (farina), het liefst van het type “00”, zoals bij het vorige recept. Vanaf nu gebruiken wij echter ook Durumgries! De zoektocht naar het beste pizzadeeg is er een die ons nieuwe ingrediënten brengt. Durumgries is een beetje geel van kleur en bevat een ander soort tarwe dan dat we terugvinden in het overige meel. Deze tarwe is in tegenstelling tot die van het type “00” een harde variant en bevat veel gluten. Helaas worden gluten de laatste tijd veel gemeden door mensen die op de lijn letten, waardoor gluten een slechte naam hebben gekregen. Er zijn dan ook mensen die pizza’s maken zonder gluten te gebruiken. Gluten zijn alleen niet altijd slecht, want je kunt er de beste pizza’s mee bakken!
Gistmengsel

Gluten is belangrijk voor de pizza

Gluten is de lijm tussen ingrediënten en dat heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Wij bij Pizza.NL weten dat een echte Italiaanse pizza gluten nodig heeft. De samenstelling van een goed pizzadeeg bestaat voor een gedeelte uit normaal meel (laten we zeggen 75%), durumgries (25%) en een mengsel van gist, lauw water, olijfolie, zout en suiker. Het gist zorgt er natuurlijk voor dat het gaat rijzen: het bouwt luchtbellen in het deeg tijdens het proces. Als het deeg af zou breken doordat het niet wendbaar genoeg is, dan zal het deeg in elkaar zakken. Gluten zorgt ervoor dat de bellen groter en sterker zullen worden. Hierdoor zul je uiteindelijk een zeer luchtig, zacht en kneedbaar deeg krijgen. Dit is precies wat je nodig hebt bij een lekkere pizza!

Pizzadeeg van De Zuidmolen en Pastavoordeel.nl

Om ons nieuwe pizzadeeg uit te proberen hebben we van de Zuidmolen een pak Durumgries en een pak Meel voor pizza gekregen. De Zuidmolen heeft heel veel verschillende benodigdheden rond meel- en bakproducten. De Zuidmolen bestaat al ruim 150 jaar, en je kunt er heel verschillende soorten producten in krijgen. Van Pastavoordeel.nl hebben we de Farina “00” Di Grano Tenero Molino Chiavazza gebruikt. Dit is een heel zacht bloem en het is perfect voor het maken van pizzadeeg. Op het moment dat je meer durumgries zou gebruiken, heb je met dit meel ook een goede basis voor pasta!

4.5 from 2 reviews
Pizzadeeg met Durumgries
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Serveert: 2 pizza's
Ingrediënten
 • 150 Gram Farina/Meel
 • 50 Gram Durumgries
 • 100 ml lauw water
 • 1 theelepel gist
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel suiker
 • 2 Eetlepels Olijfolie
Instructies
 1. Meng het water, olijfolie, gist, zout en suiker en laat het 15 minuten staan, Ga er pas meer verder als er bellen ontstaan in het mengsel
 2. Voeg aan dit geheel het durumgries en de rest van het meel en kneed dit (Wij gebruiken hiervoor de KitchenAid). Doe dit voor ongeveer 15 a 20 minuten
 3. Sluit het daarna af in een bak met folie of een natte theedoek en laat het ongeveer een uurtje rijzen op een warme plek.

Zelf pizzadeeg maken en vooral het kneden vraagt veel spieren en inspanning. Om het onszelf wat makkelijker te maken, gebruiken wij graag de KitchenAid van Surprisekookgerei.nl. Deze kun je ook gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld pasta, focaccia en eigenlijk alles wat je kan bedenken in de wereld van het koken. Het is een robuust en degelijk apparaat wat vele jaren meegaat. De KitchenAid Artisan heeft maar één plastic onderdeel (de kap tegen het opspattende meel) en dat is erg prettig. Dat in tegenstelling tot andere merken die dit soort apparaten graag geheel in het plastic maken.

En het resultaat


Het Il Molino-pizzadeeg konden we helemaal uitrollen. Dit zorgde voor een heerlijke pizza Margherita. De kruiden op de pizza en de olijfolie in het pizzadeeg werkten perfect met deze dunne bodem. Het andere pizzadeeg van de Zuidmolen kregen wij minder dun, maar dat ligt waarschijnlijk aan onszelf. Het resultaat was minstens zo lekker! Het geheim van het beste pizzadeeg en de perfecte pizzabodem hebben we nog niet gevonden, maar met het durumgries komen wij een heel eind. Voor het volgende pizzadeeg heb je veel geduld nodig … ;)

Comments

 1. says

  Ik ga meteen een pak bestellen. Ben benieuwd of het nu echt beter gaat smaken.


  80

 2. says

  Super heerlijk recept! Zowel de kinderen als de volwassenen waren helemaal fan! Echt eentje die ik vaker ga maken!


  100

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 − two =

Beoordeel dit recept:  

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.