Pizzadeeg maken

pizzadeeg

Het geheim van het beste pizzadeeg

Het maken van een goed pizzadeeg is een vak apart! Daar waar wij in het verleden weleens gebruikmaakten van supermarktproducten gaan wij nu de diepte in. Wij kregen van PastaEtc.nl twee soorten bloem om mee aan de slag te gaan: de merken De Cecco en Molino Caputo. De bloem die wij hebben gekregen is geïmporteerd uit Italië en kregen wij in een kilopak. Van beide merken gebruiken wij het “Typo 00″-meel.

“Typo 00″-meel

“Typo 00″ is een term dat iets zegt over de uitmaling van het meel. Van alle soorten uitmaling is “Typo 00″ het fijnste. Na de “Typo 00″-standaard komt “typo 0″, gevolgd door “typo 1″, “typo 2″ en “typo 3″. Voor een pizza wil je het fijnste soort meel wat je kan krijgen en dus is een “Typo 00″ het beste om te gebruiken. Langzamerhand beginnen ook supermarkten “Typo 00″ in de schappen te leggen, maar let er altijd op dat het wel uit Italië komt! Vaak gaat het namelijk om normaal Nederlands patentbloem. Je kunt hier natuurlijk ook een pizza van maken, maar voor een authentieke pizza kun je beter op zoek gaan naar de juiste bloem.

De Cecco Farina di Grano Tenero “Typo 00″

DE CECCO FARINA DI GRANO TENERO
De term di grano tenero tref je vaak aan op pakken pizzameel uit Italië. Als je het gaat vertalen, kom je ook uit op “zachte tarwe”. Het fijne meel is natuurlijk zacht en daarom komt “Typo 00″ ook vaak voor in combinatie met de woorden di grano tenoro. Het meel van Cecco is volgens de maker zelf een bloem wat je voor van alles kan gebruiken. Denk hierbij natuurlijk aan het maken van pizzadeeg, maar je kan er ook bladerdeeg van maken, vis mee paneren of bijvoorbeeld gnocchi mee maken. Erg veelzijdig dus!

De Napoli Antimo Caputo The Chef’s Flour “Typo 00″

NAPOLI ANTIMO CAPUTO THE CHEF’S FLOUR
Het merk Molino Caputo was in eerste instantie een beetje verwarrend voor ons, want er staat heel groot Napoli op en niet Molino Caputo. Na dit kleine misverstand kwamen wij erachter dat dit een heel fijn meel is om te gebruiken. Met hetzelfde recept voor pizzadeeg kregen wij namelijk een beter gerezen deeg dat flexibeler en elastischer was. Volgens de maker zelf is het ook makkelijk in gebruik en is het ideaal voor restaurants. Wij vonden het vooral ideaal voor thuisgebruik, aangezien wij geen restaurant hebben. ;)

Pizzadeeg maken met de KitchenAid

Zoals je inmiddels van ons gewend bent, testen wij graag producten uit. Het meel hebben wij uitgetest met behulp van KitchenAid die ideaal is voor het maken van pizzadeeg. We hebben alle ingrediënten voor het pizzadeeg in de schaal geplaatst, waarna we de KitchenAid aan hebben gezet. Vervolgens lieten we het handige apparaat 10 à 15 minuten zijn werk doen. Wij gebruikten stand 1 of 2 in combinatie met de speciale deeghaak. Bij de KitchenAid zitten er standaard drie soorten aanzetstukken bij. Heb je nog meer aanzetstukken nodig? Deze vind je allemaal bij Surprisekookgerei.nl! In de onderstaande video zie je goed hoe dit allemaal ging.

Maar er is meer …

Als wij mogen kiezen, zouden wij gaan voor het Molino Caputo-meel. Waarom? Het was iets makkelijker in gebruik. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de hoeveelheid gluten die erin verwerkt zijn. Gluten? Jazeker! In gluten zit de waarheid achter het geheim van het pizzadeeg. Maar daarover volgende week meer! Nu wij deze twee soorten meel hebben mogen testen zijn we er namelijk nog niet! De komende weken gaan we meer schrijven en filmen over de verschillende soorten pizzameel, de bereiding én het gebruik van de KitchenAid. Dus: houd Pizza.NL in de gaten!

Comments

  1. says

    Dit is mijn favoriete recept, omdat dit toch de basis is van elke pizza! Als je dit niet kunt maken, dan heb je een probleem. Geen pizza zonder bodem! Dus daarom :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × 4 =

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.